Raamdecoratie? Hoe begin ik eraan

Waarom zou je raamdecoratie plaatsen? Wat zijn de opties? Wat zijn de voor- en nadelen? Je hebt super veel keuzes en ik wil je graag een beetje wegwijs maken.

Waarom? De voornaamste redenen om raamdecoratie te plaatsen zijn privacy, warmte en akoestiek. De meeste mensen kiezen voor raamdecoratie omwille van privacy. Vooral in de winter, sluit je je gordijnen en kunnen voorbijgangers niet binnen gluren. Maar er zijn nog andere redenen, bijvoorbeeld energieverbruik. De koude gaat sneller verloren bij grote, open ramen. Gordijnen houden de warmte lekker binnen. En gordijnen hebben een dempende werking, zo absorberen het geluid, waardoor je minder nagalm of echo hebt. Het al dan niet plaatsen van een of andere raamdecoratie kan dus een verschil maken. Waarom kiest met liever niet voor raamdecoratie? Dit heeft vaak te maken met stijl, prijs en onderhoud. Gordijnen moet je af en toe eens wassen, of laten wassen 😉 Jaloezieën vangen stof. En als je veel ramen hebt loopt de prijs wel eens op.

Soorten? Bij raamdecoratie denkt men vaak nog aan gordijnen, maar dat is maar een tipje van de sluier. Let’s dive in…

  • Gordijnen: In verschillende soorten stof en confecties mogelijk. Elk met hun eigen nut natuurlijk 😉

    • Overgordijnen, meestal van een dikkere stof, verduisterend en zonwerend. Zijn kunnen de akoestiek verbeteren, isoleren in bepaalde mate, en het licht buiten houden. Ze kunnen ook gevoerd worden met een zonwerende stof.

    • Voile gordijnen of glasgordijnen, die eerder gebruikt worden om inkijk tegen te gaan, maar het licht wel binnen te laten

    • Semi-transparante gordijnen, mix van de twee. Zij zijn gezellig, creëren privacy, verbeteren de akoestiek, maar zijn niet verduisterend. Dus niet handig als je echt donker wilt slapen.

    • Gordijnen worden ook vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Qua confectie kan je kiezen tussen een enkele plooi, dubbele plooi of een moderne wave confectie, en op verschillende soorten rails of roedes.

    • Hou rekening met de dikte van het pakket voor de verdere inrichting van je woning. Per gordijn moet je rekenen op 10 tot 15 cm dikte, afhankelijk van de stof en confectie, dus als je kiest voor een overgordijn en voile gordijn heb je minimaal 20 tot 25 cm nodig voor de plaatsing van je gordijnen.

  • Vouwgordijnen: Dit zijn eveneens gordijnen uit een vaste of transparante stof. Maar in tegenstelling tot klassieke gordijnen, die horizontaal over een rail of roede te bewegen, plooien vouwgordijen verticaal naar boven in banden. Je kan de gordijnen optrekken door middel van een koord of ketting of automatisch. Vouwgordijnen nemen minder plaats in dan traditionele gordijnen. Hou wel rekening met het pakket dat steeds bovenaan geparkeerd wordt. Ramen die tot tegen het plafond komen kunnen hierdoor niet overdraaien.

  • Rolgordijnen: Rolgordijnen bewegen verticaal en rollen ook door middel van een koord, ketting of automatisch omhoog. Meestal gemaakt van een synthetische stof en kunnen zowel lichtdoorlatend als verduisterend zijn. Ook deze gordijnen nemen weinig plaats in en zijn vaak gemakkelijker te reinigen met een vochtige doek. Rolgordijnen worden vaak gebruikt in een keuken, badkamer of slaapkamer.

  • Plisségordijnen: Plisségordijnen zijn vergelijkbaar met rolgordijnen. In plaats van te rollen, over een roede bovenaan, plooien ze als een harmonica in mekaar. Plissé gordijnen vouwen vaak van onder naar boven én van boven naar onder, waardoor je ze ook kan parkeren in het midden van het raam. Voldoende lichtinval langs de bovenzijde, maar bijvoorbeeld toch geen inkijk.

  • Verticale lamellen: Dit zijn stroken stof of kunststof die aan een rail hangen, zoals klassieke gordijnen. De lamellen kunnen door middel van een koord of ketting naar links of rechts bewegen en gekanteld worden. Zo kan je spelen met lichtinval. Met verticale lamellen kan je ook brede ramen overspannen en ze zijn gemakkelijk in onderhoud.

  • Horizontale jaloezieën: Net als de verticale zijn het latten, die door middel van een koord gekanteld en opgetrokken kunnen worden, naar boven en beneden. Horizontale lamellen zijn meestal gemaakt uit aluminium, hout of kunststof. Horizontale lamellen zijn minder akoestisch dempend dan gordijnen uit stof, maar wel prima om privacy te creëren. Je kan ze zo kantelen dat er geen inkijk is, maar wel lichtinval.

  • Shutters: Dit zijn vast luikjes met horizontale lamellen, die op het raam bevestigd kunnen worden. De lamellen kunnen open of dicht gezet worden in het luikje, maar niet opgetrokken worden. Shutters passen eerder in een landelijke stijl. Zij hebben ook een minder akoestisch dempend effect.

  • Luiken: Luiken worden bij ons niet zo vaak toegepast, alhoewel ze heel knap kunnen zijn! Luiken kunnen zowel binnen als buiten toegepast worden. Denk maar aan de blauwe luikjes in de Provence. Maar luiken kunnen ook aan de binnenzijde, meestal uit hout. Ze zijn zeer gemakkelijk in gebruik en onderhoud. Bovendien zijn ze zeer verduisterend. Luiken worden vaker gebruikt in een landelijke stijl.

  • Screens: Deze worden vaker toegepast bij nieuwbouwwoningen. Ze worden dan gemonteerd op de ramen in de ruwbouw fase. Zodat ze nadien niet meer zichtbaar zijn. Screens zitten aan de buitenzijde van het raam en zijn zeer geschikt voor het buiten houden van de warmte en het licht. Aan de binnenzijde van de woning doen ze natuurlijk niets om de akoestiek te verbeteren. Screens kunnen later nog bijgeplaatst worden, in een opbouwelement op je gevel.

En dan hebben we het nog niet gehad over de montage systemen. Rails kunnen inbouw of opbouw geplaatst worden, elektrisch of manueel, de plaatsing kan gebeuren in een gordijnnis of opbouw.

Als je zelf door het bos de bomen niet meer ziet kan je je steeds laten bijstaan in een gespecialiseerde woonwinkel of door een interieurarchitect. Zij kijken naar de specifieke situatie en wensen.


Vorige
Vorige

Woning SB

Volgende
Volgende

Hotel ABC